Tenisz

A Magyar Tenisz Szövetség reagált Fucsovicsék kritikáira

Fucsovics Márton

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) szerda este hosszú közleményben reagált Fucsovics Márton múlt pénteki nyílt levelére; a szervezet kiemelte, a Babos Tímea által is “támogatott” Facebook-bejegyzés nem tartalmaz konkrétumokat, ezért az MTSZ olyan közérdekű adatokat hozott nyilvánosságra, amely – megítélése szerint – az üggyel kapcsolatban segíti a közvéleményt a megalapozott és tárgyilagos vélemény kialakításában.

A közlemény kiemeli, hogy mindkét játékost gyerekkorától kezdve maximálisan támogatta, Fucsovics Márton menedzselését 2015-től idén júliusig az MTSZ végezte – mivel a korábbi csapat ezt nem kívánta folytatni -, így került a teniszező mellé edzőként Sávolt Attila, akinek fizetését jelenleg is a szövetség állja.
Az MTSZ által nyújtott pénzbeli támogatás elsősorban Fucsovics edzőjének fizetését teszi ki. A szövetség egyik elvárása, hogy a támogatások fejében a játékos pályára lépjen a Davis Kupában. A világranglistán 41. helyezett Fucsovics ingyenesen veheti igénybe a Nemzeti Edzésközpont létesítményét és annak teljes infrastruktúráját, továbbá a személyi erőnléti edzői, fizioterapeuta, masszőri és orvosi szolgáltatásokat.
Az MTSZ az együttműködés kezdetétől idén július 31-ig a támogatási rendszer keretében összesen 69 575 000 forintot Sávolt Attila rendelkezésére bocsátott. A tréner emellett a világranglista éves zárásakor elért eredmény fejében további prémiumot kap. A közleményből kiderül, Sávolt júniusban Fucsovics sikereire hivatkozva kiemelkedően magas pénzjutalmat kért a szövetség főtitkárától, valamint az edzői beosztásán felül egy vezetői pozíciót a szövetségben. Az MTSZ elnöksége a kérést megtárgyalta és nem látta indokoltnak.
Az állásfoglalás megjegyzi, hogy a profi teniszezőknek ezen a szinten már olyan nagyságrendű pénzdíjai és szponzori bevételei vannak, amelyekhez képest a szövetség támogatása elenyésző.
A közösségi oldalon megfogalmazott kritikai felvetésekkel kapcsolatban Richter Attila főtitkár hétfőn személyes megbeszélést folytatott Fucsovics menedzserével és edzőjével, akik nem hozták a tudomására a kritikák konkrét okát, és azt sem, hogy a játékos hajlandó-e szerepelni a szeptemberi Davis Kupa-találkozón.
Babos Tímeával kapcsolatban a közleményben olvasható, hogy a támogatói megállapodással rendelkező években összesen több mint 45 millió forint támogatást kapott az MTSZ részéről.
Az MTSZ hangsúlyozza, hogy továbbra is minden szükséges és lehetséges segítséget megad ahhoz, hogy hasonlóan kimagasló eredményeket érjen el a két játékos.

MTI

Előzmények

Pénteken késő délután ugyanis Fucsovics Márton hivatalos Facebook-oldalán arról írt, nem biztos, hogy pályára lép a Lurdy-ház parkolójában megrendezendő találkozón, mert úgy érzi, a Magyar Tenisz-szövetség nem biztosít megfelelő feltételeket.

„Kiálltam a társaimért, a csapatért, mert úgy tapasztaltam, a Szövetség nem adja meg azt az elismerést, amit az elért eredmények alapján megérdemelnek a fiúk és az őket felkészítő edzők. Jeleztem, nem biztosítottak a feltételek, nem megfelelő a légkör a további sikeres szerepléshez”

–írja Fucsovics a bejegyzésében, amelyben némiképpen nekimegy a szövetségi kapitánynak, Köves Gábornak is.

A teljes szöveg azon olvasók számára, akik nem rendelkeznek Facebook profillal.

 

Sziasztok,
Van valami, ami hetek óta nyomaszt. Sokat gondolkodtam, úgy döntöttem, megosztom veletek, miért nem tudok azzal a lelkesedéssel, elszántsággal készülni a csehek elleni Davis-kupa-meccsre, ami mindig is jellemzett. Mindig fontosnak tartottam az őszinteséget, az igazságot, a nyíltságot.

Nem kell bizonygatnom, mit jelent nekem a Davis-kupa, a csapat, a címeres mez. Soha nem volt kérdés, hogy vállalom-e a játékot, mindig megtiszteltetést, büszkeséget éreztem, hogy játszhattam, segíthettem, harcolhattam. Az elmúlt kilenc évben 39 mérkőzésemből 25-öt megnyertem. Hatalmas boldogság volt, amikor 2012-ben legyőztem Gulbist a szülővárosomban. A tavalyi szlovákok és oroszok elleni siker pályafutásom csúcsai közé tartozik.

Most mégis úgy érzem, valami megtört. Kiálltam a társaimért, a csapatért, mert úgy tapasztaltam, a Szövetség nem adja meg azt az elismerést, amit az elért eredmények alapján megérdemelnek a fiúk és az őket felkészítő edzők. Jeleztem, nem biztosítottak a feltételek, nem megfelelő a légkör a további sikeres szerepléshez.

Hiszem, mindannyiunk közös érdeke, hogy megőrizzük a helyünket a világcsoportban, mert az hatalmas lehetőség mindenkinek, nagyon komoly bevételeket biztosít a magyar tenisznek.

A menedzserem is kezdeményezte a Szövetségnél, hogy üljünk le és őszintén beszéljünk a gondokról. A párbeszéd, a problémák tisztázása helyett, annyi jutott vissza hozzám, hogy, ha Fucsovicsnak nem tetszik a jelenlegi helyzet, akkor nem kell játszania.

Korábban a mindenkori DK-kapitány képviselte a játékosokat a szövetségi kérdésekben. Sajnos a mostani kapitányra ebben sem számíthattunk, miközben az is kiderült, hogy a pályán sincs megfelelő összhang közöttünk. Ezt is hónapokkal ezelőtt jeleztem a Szövetség vezetőinek, semmi nem történt, hogy közösen megoldást találjunk.

A tenisz egyéni sport, de mindig úgy léptem pályára a Grand Slameken, az ATP Touron, hogy Magyarországot is képviselem. Ezért is éreztem úgy: méltatlan, már-már megalázó, hogy még választ sem kapok a felvetett problémákra, nem vesznek komolyan.

Kudarcként éltem meg ezt a küzdelmet a Szövetséggel, ami ráadásul elvonta a figyelmemet, nem segítette az elmúlt két hónapban az eredményes szereplésemet.

Többször elmondtam, köszönettel tartozom a Szövetségnek az elmúlt két évért, de szerénytelenség nélkül kijelenthető, hogy megháláltam a bizalmat, nem maradtam adósa senkinek.

Jellemző a mostani hozzáállásra, hogy három héttel a csehek elleni sorsdöntő mérkőzés előtt még senki nem keresett meg a közelgő Davis-kupával kapcsolatban. Csak abból gondolom, hogy a Szövetség számít a játékomra, mert hetek óta velem népszerűsítik az eseményt. Nem szeretnék csalódást okozni senkinek, de nehezen tudom elképzelni, hogy pályára lépek a csehek ellen.

Remélem, megértitek a problémámat és a jövőben is mellettem álltok, szurkoltok nekem! Ahogy szoktam, Djokovic ellen is azért fogok küzdeni, hogy a magyar tenisz elismertsége nőjön, bármi lesz az eredmény méltó legyek a biztatásotokra!

Köszönöm!

 

Szóljon hozzá!

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés