Asztalitenisz

Ma Lung az asztalitenisz férfi egyes világbajnoka

Szerző

Nagyszerű hangulatban kezdődött a mérkőzés a Hungexpo teltházas G pavilonjában, a közönség nagyobb része az európaiként „hazai” Falcknak szurkolt, de Ma Lungot is sokat biztatták.

Az első játszma az ő fölényét hozta, mert ugyan a 16. helyen kiemelt, 27 éves svédnek is voltak szép megoldásai, csupán öt pontot tudott gyűjteni. A 30 esztendős Ma Lung – aki térdsérülése miatt sokat kihagyott, jelenleg ezért „csak” 11. a világranglistán és a kiemelési rangsorban is – a folytatásban is irányított, 6-6 után ellépett riválisától és viszonylag simán duplázta meg szettelőnyét.

A harmadik felvonás aztán Falcké lett, „sült” a keze, s ugyan 9-2 után az ázsiai asztaliteniszező még felzárkózott, a svédnek sikerült szépítenie. Lendületben maradt, a negyedik szettben is rendre ő vezetett, majd 9-8-nál edzője, az ötszörös világbajnok Jörgen Persson időt kért. A szünet azonban Ma Lungnak tett jót, a következő három labdamenetet ő nyerte, s ezzel 3-1-es előnybe, a végső győzelem kapujába került.

Az ötödik játszmát aztán már ő uralta, 9-4-re elhúzott, s a 9-5-nél történt kínai időkérés után két magabiztos ponttal megszerezte harmadik egyéni vb-címét.
A 2003-as vb óta most először nem csak kínai játékosok szerepeltek a szám döntőjében. Falck ezzel együtt nem tudott történelmet írni, az eddigi vb-ken ugyanis európai játékos soha nem győzött kínai ellen a férfi egyes fináléjában.

 

Ma Lung nyerte az asztalitenisz-vb férfi egyes versenyét Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

 

A háromszoros olimpiai bajnok Ma Lung szombaton férfi párosban is aranyérmet nyert, így Budapest kétszeres győzteseként és 12-szeres világbajnokként távozhat a magyar fővárosból.

A 128 között Szudi Ádámot búcsúztató Mattias Falckot – aki tavalyi házasságkötése után változtatta a nevét Karlssonról a felesége után Falckra – vigasztalhatja, hogy pályafutása legjobb eredményét érte el és Jan-Ove Waldner 1999-es harmadik helye után húsz évvel szerzett ismét érmet Svédországnak férfi egyesben.

Eredmény:
férfi egyes, döntő:
Ma Lung (kínai, 11.)-Mattias Falck (svéd, 16.) 4-1 (5, 7, -7, 9, 5)
A kínai Liang Csing-kun és a dél-koreai An Dzse Hjun lett a bronzérmes.

később:
női páros, döntő:
Hajata Hina, Ito Mima (japán, 1.) – Szung Jing-sa, Vang Man-jü (kínai, 2.) 14.30

Szóljon hozzá!

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés